Ingen krav til test i grundskoler – blandede reaktioner i kommunen

Det kommer ikke til at skabe problemer for grundskolerne i Esbjerg Kommune, at eleverne blot opfordres til at blive testet, vurderer skoleleder og Børne- og Familieudvalgets formand. Men regeringens udmelding får også kritik.
Af Mads Bye Marboe

Foto: Bo Amstrup // Ritzau Scanpix

I planen er den yderligere genåbning af Danmark, som blev præsenteret tirsdag, er der godt nyt at finde for de ældste elever i grundskolen. Afgangseleverne får nemlig mulighed for at møde fysisk op på skolerne halvdelen af tiden, mens 5. til 8. klasser en gang om ugen kan komme fysisk i skole – helst med undervisning udenfor.

I modsætning til på ungdomsuddannelserne er det ikke et krav, at elever og personale ved fremmøde har et negativt testresultat. Af aftalen fremgår det i stedet, at elever og personale ”kraftigt opfordres” til at lade sig teste.

Selvom det med formuleringen i høj grad bliver op til de enkelte forældre at vurdere, hvorvidt deres børn skal testes inden fremmøde i skolen, tror Lene Aagaard Brandt, skoleleder for Aura Skolerne ikke, at man skal frygte en situation, hvor en stor del af eleverne møder op uden at være blevet testet for nyligt.

”Det handler om tillid, og jeg har stor tillid til både forældre og elever, og at de overholder retningslinjerne. Jeg har ikke oplevet andet.”

Utilfredshed og krav til retningslinjer

At en stor del af ansvaret nu overlades til forældrene, medfører omvendt bekymring blandt andre. Selvom Dina Langmach, der er lærer på Præstegårdskolen, også har indtryk af, at langt de fleste forældre lytter til myndighedernes anbefalinger, havde hun gerne set, at der også i grundskolen havde været et krav om negativ test ved fremmøde.

”Helt generelt er jeg imod krav, fordi det bliver en personlig ting, men omvendt vil jeg heller ikke finde mig i at skulle tage på arbejde, hvis eleverne er smittede, fordi forældrene nægter at lade deres børne teste. Selvom der kan være undtagelser, synes jeg, det bør være et krav.”

Hvordan de nye retningslinjer helt konkret kommer til at se ud, vides ikke endnu. Indtil videre venter man på nærmere besked fra sundhedsmyndighederne. Ifølge Diana Mose Olsen fra SF, der er formand for Børne- og Familieudvalget, er det dog afgørende, at man får noget konkret at forholde sig til.

”Nogle gange er der plads til lidt for stor fortolkning, og så efterspørger vi konkret vejledning fra sundhedsmyndighederne, for vi mener ikke, at det kan være op til den enkelte kommune at forholde sig til det. Vi er ikke dem, der ved bedst og mest.”

Optimisme trods uvished

Selvom regeringens retningslinjer endnu ikke har nået kommunerne, forsøger man i Esbjerg allerede nu at forberede sig så godt som muligt på at kunne byde eleverne velkommen tilbage i skole. Men det skaber udfordringer, og Diana Mose Olsen forventer ikke, at man får mere information at forholde sig til i god tid, før skolerne slår dørene op mandag af morgen.

”Det kommer altid i sidste øjeblik. De kan træffe beslutninger på Christiansborg, og så går der umanerligt lang tid, før vi får det i kommunerne. Og derefter skal vi selv i gang med at finde ud af, hvordan vi skal håndtere det hele.”

Ikke desto mindre føler Diana Mose Olsen sig overbevist om, at skolerne formår at skabe et sikkert miljø for eleverne og overholde samtlige restriktioner, og hendes optimisme deles af Lene Aagaard Brandt. Sammen med resten af kommunens skoleledere skal hun torsdag morgen diskutere, hvordan man kan løse udfordringen.

”Vi skal prøve at finde ud af, hvordan vi rent logistisk kan genåbne på en forsvarlig måde, men vi kommer til enhver tid til at leve op til de retningslinjer, der måtte være.”

Statsminister Mette Frederiksen har onsdag udtalt, at regeringen inden den 23. marts vil have færdiggjort forhandlinger om den samlede genåbning af Danmark. Hun fortæller, at der blandt Folketingets partier er et bredt ønske om, at børn og unge snart igen får så normal en hverdag som muligt. 

You may also like...