Gode erfaringer fra daginstitutioner: Nu ansætter Esbjerg Kommune afsprittere på skolerne

Esbjerg Kommune har gode erfaringer med at have kontanthjælpsmodtagere ansat til at spritte kontaktflader af i daginstitutioner. Nu tager de erfaringerne med videre og opretter lignende jobs på flere af kommunens skoler.
Af Laura Haaning Sigh

Foto: Gitte Kjærbøl // Ritzau Scanpix

26 skoler i Esbjerg er lige nu ved at blive matchet med den helt rette kontanthjælpsmodtager. Opstartsmøderne foregår i denne uge, og fremover får skolerne hjælp til rengøring. Opgaverne vil primært være afspritning af kontaktflader og andre ekstra rengøringsopgaver, der er opstået som følge af corona. Når kontanthjælpsmodtagerne starter omkring d. 1. april, bliver deres titel hygiejnemedarbejder, og kommunen har allerede positive erfaringer med lignende afspritterjobs i 25 af Esbjergs daginstitutioner.

Rengøring af legetøj tog tid fra børnene

I daginstitutionen Højvangshaven, hvor de både har vuggestue og børnehave, har de haft en hygiejnemedarbejder fra jobcenteret ansat i knap et år. Det har været en god oplevelse, fortæller pædagogisk leder, Anne Norschau.

”Det har givet god mening. Hun har været glad for at have fast arbejde et stykke tid, og vi har været glade for at have muligheden,” uddyber hun.

Inden kontanthjælpsmodtagerne blev sendt ud som hygiejne medarbejdere sidste år, fik de et tredages kursus hos Arbejdsmiljøorganisationen. Denne gang kan det dog være, at de i stedet bliver lært op på den skole, hvor de skal ansættes, da opgaverne kan variere. Hos Højvangshaven består opgaverne primært i at rengøre og afspritte legetøj og overflader. Den opgave er Anne Nordschau glad for, at det almindelige personale ikke behøver at bruge tid på.

”Det ville tage tid fra børnene, hvis personalet skulle gøre det, så vi har brug for de ekstra hænder,” siger hun.

Inden der blev ansat en hygiejnemedarbejder, måtte det almindelige personale hos Højvangshaven selv stå for den ekstra rengøring af legetøj – med lidt hjælp fra ekstra ressourcer fra den kommunale rengøring.

Win-win-situation

Det er dog ikke kun daginstitutioner og skoler, der får noget positivt ud af at have en hygiejnemedarbejder ansat. Det har også været en god oplevelse for mange af kontanthjælpsmodtagerne, fortæller Birthe Paarup Andersen, der er konstitueret kontorchef for JobAktiv i Esbjerg Kommune.

”Langt de fleste har været rigtig glade for det, og de har fundet ud af, at det faktisk er rigtig fint for dem at komme ud og arbejde,” uddyber hun.

Hendes oplevelse er også, at daginstitutionerne har haft glæde af hygiejnemedarbejderne. Nogle steder er de endda blevet tilbudt at arbejde mere end de ti timer i ugen, som de starter med. De ti timer, de arbejder, får de løn for som ansat i institutionen eller på skolen. Herudover suppleres der med kontanthjælp, hvis hygiejnemedarbejderen er berettiget til det. Det er typisk aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30, der bliver ansat som hygiejnemedarbejdere, og nogle af dem har ikke været i arbejde i mange år. Det er også noget af det, der er med til at gøre, at Birthe Paarup Andersen synes, at det er en god idé, selvom der ikke var erfaringer fra lignende tiltag, da de startede.

”Vores fornemmeste opgave er, at få borgene i arbejde. Det syntes vi, der var en rigtig god mulighed for her – i kraft af, at de kunne starte med få timer. De får fodfæste på arbejdsmarkedet og finder ud af, at der er nogle ting, de godt kan,” siger hun.

De 26 skoler, der har takket ja til at få en hygiejnemedarbejder i denne omgang, er alle blevet matchet med en udvalgt kontanthjælpsmodtager. Viser det sig, at samarbejdet ikke går alligevel, har jobcenteret en backup liste klar med andre aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

You may also like...