Esbjergs museer kalder på genåbning af kulturlivet

Museer i Esbjerg Kommune har et anslået underskud på mere end tre millioner kroner i 2020 på grund af nedlukningerne i samfundet. Nu medvirker de i et åbent brev til statsministeren om en snarlig genåbning af kulturlivet.
Af Caroline Højrup Heidemann

Foto: Raymond Roig // Scanpix Ritzau

Danske kulturorganisationer er i dag gået sammen om at opfordre statsministeren til en snarlig genåbning af kulturlivet. Det gør de i et åbent brev til Statsministeriet denne morgen, hvor de lægger vægt på, at der mangler en politisk slagplan for genåbningen af deres erhverv, og at de føler sig oversete. En af kulturorganisationerne bag det åbne brev er Organisationen Danske Museer, som museerne i Esbjerg hører under. 

Bramming Egnsmuseum er et af de museer, der hører under Organisationen Danske Museer i kraft af sin medvirken i sammenslutningen Sydvestjyske Museer. Museet i Bramming har det seneste år, ligesom andre museer, stået overfor en række af nedlukninger grundet Covid-19. Ingen gæster betyder, at flere af museets udstillinger enten er blevet aflyst eller udskudt. Museumsinspektør, Søren Byskov, synes, at det er en skam.

”Selvom flere af vores udstillinger er udskudt, lader vi det ikke slå os ud. Vi har et klargjort program for de udstillinger og arrangementer, vi gerne vil afholde i fremtiden, og vi skal nok være klar til den dag, hvor vi må åbne igen,” siger Søren Byskov.

Museumsdirektør for Bramming Egnsmuseum og resten af de sydvestjyske museer, Flemming Just, er også formand for Organisationen Danske Museer. Dermed er han medunderskriver på brevet, der blev sendt til statsministeren i morges, og han håber, at brevet vil fremskynde genåbningsprocessen.

”Det gør indtryk, når et samlet kulturliv råber op. Vi tror på, at et åbent brev kan gøre en forskel,” siger Flemming Just. 

Selvom han er optimistisk om en genåbning, er han også klar over de konsekvenser, som nedlukningen har haft for de museer i Esbjerg Kommune, hvor han er direktør. 

”Museerne er lukkede og medarbejderne er sendt hjem med fuld løn. Vi har ingen indtægter fra hverken butikssalg eller entré, og det er klart, at det gør økonomien mere anstrengt. Dog er jeg ikke i tvivl om, at vi nok skal klare den,” afslutter han.

Kommunens museer i økonomisk underskud

De Sydvestjyske Museer har i 2020 opbygget et økonomisk underskud, der anslås til at ligge på 3,3 millioner kroner. På et møde i Kultur- og Fritidsudvalget i kommunen d. 2. marts blev den aktuelle økonomiske situation diskuteret, hvor man prøvede at finde frem til et løsningsforslag. En mulig løsning faldt på, at kommunen skal give Sydvestjyske Museer en engangsbevilling på 3,3 millioner kroner. Formand for Kultur og Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, mener, at beløbet er nødvendigt:

”Et underskud i den størrelse vil på sigt gå ud over kvaliteten og udviklingsmulighederne for museerne, og i sidste ende kunne man frygte, at det ville gå ud over medarbejderne.”

Generelt mener May-Britt Andrea Andersen, at en snarlig genåbning af samfundet er vigtig for museernes fremtid. Selvom der i dag er skrevet et åbent brev til Statsministeren, tvivler hun på, at brevet kan få museerne og resten af kulturlivet til snart at åbne igen.

”Det er svært at gennemskue, hvilken strategi regeringen har for genåbningen af samfundet og kulturlivet. Det er bekymrende, at vi ikke ved, hvor kulturen står i åbningsrækkefølgen,” siger hun.

Hun er dog sikker på, at et stort fokus på kulturlivet vil få regeringen til at indse, hvor vigtig denne genåbning er for alle. Både for kulturinstitutionerne og for danskerne, der mangler et kulturelt indspark i den corona-kedelige hverdag.

You may also like...