Esbjerg Kommune dumper de nationale test

Corona, ubrugelige resultater og status som frikommune – byrådet har mange forskellige forklaringer på, hvorfor de nationale test bør aflives. Alle er dog enige om, at folkeskoleeleverne skal kunne fritages i år. 
Af Freja Enslev

Foto: Sara Gangsted // Ritzau Scanpix

Byrådet i Esbjerg vil give folkeskolerne muligheden for at fritage eleverne fra de nationale test i år. Alle byrådsmedlemmer stemte d. 1. februar for et forslag om at kontakte Børne- og Undervisningsministeriet, så de esbjergensiske børn kan slippe for den årlige evaluering. Kommunen har ad flere omgange forsøgt at droppe onlinetesten, men er mislykkedes hver eneste gang. Nu øjner byrådet igen håb.

Spild af ressourcer

Ifølge formand for Børne- og Familieudvalget i Esbjerg, Diana Mose Olsen fra SF, viser flere undersøgelser, at testen ikke virker, som den skal. Beslutningsforslaget er begrundet med, at testen ikke giver et dækkende billede af elevernes faglige niveau. Forslaget peger også på, at coronakrisen har ændret hverdagen for skoleeleverne så meget, at testen er et spild af ressourcer. 

Den holdning deler borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Venstre.

”Vi har forsøgt at undgå at bruge de nationale test. Der har været så stor usikkerhed omkring, hvad det er for et resultat, der kommer ud af de test. Og ligeledes hvad det er for nogle oplevelser, eleverne har undervejs, hvis de kører fast i et enkelt spørgsmål.”

Faktisk er Esbjerg allerede sikret retten til at fravælge nationale test de kommende tre skoleår, fordi kommunen får status som frikommune d. 1. august.

Borgmesteren mener dog, ligesom resten af byrådet, at fritagelsen ikke kan vente så længe. I 2020 førte coronakrisen til, at skoler landet over kunne slippe for de nationale test. Frost Rasmussen mener, at det også burde være tilfældet i år.

”Vi har anmodet om, at vi her efter et år, hvor skoleeleverne har haft en noget anderledes skolegang, også kunne få lov til at undgå de nationale test i år. Men det må vi jo se, om vi får lov til.”

Formanden for Børne- og Familieudvalget uddyber, at det netop er på grund af Esbjergs kommende status som frikommune, at de nationale test i år er særligt unødvendige. Skolerne er ikke tvunget til at gennemføre testen de kommende tre år. Det fjerner sammenligningsgrundlaget for en eventuel test i år. Derfor synes udvalget, at testen bliver ligegyldig.

Bedre testformer på bordet

Selvom borgmester Jesper Frost Rasmussen ikke synes, at de nationale test er gode nok, så mener han alligevel, at test kan være et brugbart redskab for Esbjerg Kommune. Men ikke i nuværende form.

”Vi er sådan set enige i, at det er en rigtig god idé at måle eleverne på, hvor godt de har forstået stoffet, for at bruge det som et dialogværktøj mellem elever, lærere og forældre.”

Borgmesteren ser frem til, at Esbjerg bliver en frikommune, for han tror på, at det vil bringe konkrete bud på alternativer til de nationale test.

”Vi bliver faktisk fritaget for mange af de nationale rammer herunder de nationale test. Så der får vi mulighed for at afprøve det i praksis og for at finde ud af, hvad det er, skolerne gør.”

Pernille Plantener, der er pædagogisk leder på Hjerting skole i Esbjerg kommune, fortæller, at skolen da også allerede anvender alternative test. Hvert forår og efterår skal eleverne igennem en række prøver i matematik, læsning og stavning. Prøverne skal fastslå, om eleverne og dermed undervisningen lever op til kravene i de enkelte fag. Desuden skal alle elever i udskolingen årligt til terminsprøver. Ifølge Pernille Plantener virker skolens selvvalgte testformer altså efter intentionen.

”Der er en vis usikkerhed i de nationale test. Både i forhold til hvordan testen er lavet og det, vi får ud af testen. Vi kan godt klare os uden, og så finde vores egne lokale test at sammenligne med. Vi synes faktisk, at vi har nogle endnu bedre test, der kan vise, hvor elevernes faglige standpunkt er.”

You may also like...