Forening hjælper kommunens udsatte på trods af corona

De Hjemløses Venner støtter de socialt udsatte i Esbjerg. Selvom corona udfordrer deres projekter, fortsætter arbejdet på fuld kraft.
Af Ida Jørgensen

Foto: Bjarke Ørsted // Ritzau Scanpix

Møbler, maling og mad i køleskabet er nogle af de ting, De Hjemløses Venner hjælper med. De er en frivilligt drevet forening, der støtter Esbjerg Kommunes socialt udsatte med inventar og arrangementer. Pandemien sætter dem ikke ud af kurs. 

Ingelise Wenzel er gadepræst og formand i foreningen:

”Vi kører ikke på halv kraft – vi kører på fuld kraft. Nu er det kun de udsatte, det drejer sig om,” siger hun.

Normalt driver foreningen en genbrugsbutik i Sædding Centret, som finansierer meget af det arbejde, de laver. Her sælger de overskydende møbler, tøj og ting, som Esbjergs borgere donerer til hjemløse.

Aflyste arrangementer og alternative tiltag

Overskuddet går til arrangementer for kommunens socialt udsatte. Normalt faciliterer de nytårskur, golfstævner og biografture. Imens Ingelise Wenzel og de andre frivillige, der ikke er hjemsendte, venter på at kunne tilbyde den slags igen, arbejder de på nogle andre initiativer.

”Vi prøver at støtte nogle af de steder i byen, hvor de udsatte stadig kan være,” siger Ingelise Weizel.

Det gør de ved at lave kreative værksteder med maling, lærred og spil. Desuden inviterer De Hjemløses Venner stadig de udsatte borgere til en snak eller et kig på de donerede sager.

Vigtigt for kommunens mange udsatte

Esbjerg er den kommune i Region Syddanmark, der huser flest hjemløse. 170 sniger de sig op på, viser rapporten Hjemløshed i Danmark 2019, som er den seneste optælling på området.

Derfor mener Ingelise Wenzel, at det er ekstra vigtigt, at de holder fast, selvom corona spøger.

”Som en præstekollega sagde til mig: hvis jeg skal have det ad helvedes til, vil jeg helst have det på første klasse. Det er klart, en krisetid ikke bliver lettere, hvis man mangler det fuldstændig essentielle,” siger hun. 

Fem hurtige om De Hjemløses Venner
Foreningen har eksisteret siden 2003 – det vil sige 18 år.
De faciliterer forskellige projekter, der hjælper socialt udsatte – særligt i forbindelse med genhusning.
De finansieres ved salg fra genbrugsbutikken, indtægter fra faste medlemmer, donationer og billetsalg til f.eks. golfstævnerne. Desuden har de samarbejder med Fakta og Elgiganten.
Bestyrelsen består af folk fra Esbjergs erhvervsliv – som én gang om måneden inviterer udsatte børn ud og prøver forskellige fritidsaktiviteter.
De Hjemløses Venner samarbejder med kommunens være- og bosteder for udsatte.

You may also like...