Byrådet godkender ny 10. klasse til særligt udsatte unge

Fra næste skoleår får kommunens mest udsatte unge et 10. klassetilbud, der er skræddersyet til deres behov. Det skal styrke sociale evner og hjælpe dem på vej mod en uddannelse.
Af Emil Rosengreen Nielsen

Foto: Anne Bæk // Ritzau Scanpix

Ungdomsskolen døber sin nye 10. klasse Flex Plus, der er et tilbud til unge med autisme, problemer med læring og sociale udfordringer. Ungdomsskolen ruller Flex Plus ud efter sommerferien, hvor fem til otte elever har første skoledag. Tilbuddet skal give eleverne det, de ikke kan få andre steder.

”Vi vil give de unge ro i små fællesskaber, skabe relationer og styrke dem socialt. Vores mål er at hjælpe dem med at finde deres plads i samfundet. Det ultimative ville være, at de unge klarer en ungdomsuddannelse,” siger Anders Winther, der er skoleleder på Esbjerg Ungdomsskole.

Flex Plus er som udgangspunkt til unge, der kommer fra specialskoler og specialklasser. Det får samme adresse som de andre 10. klassetilbud i Grønlandsparken.

Hvor er der plads?

Flex10 kører allerede som tilbud for udsatte unge, men dækker ikke de særligt udsattes behov. De springer 10. klasse over og starter på en ungdomsuddannelse, fordi der ikke er et sted til dem. Det er der nu. Ungdomsskolen samler de særligt udsatte i Flex Plus, og de har både rammerne og hænderne til at føre det ud i livet.

”På Flex Plus får vi to elever per underviser for at skabe nærvær og tryghed. Desuden kommer vi til at bruge vores værksteder og mere end 150 fritidslærere i ungdomsskolen til at give de unge mulighed for at dyrke det, de er gode til,” siger Anders Winther.

Ungdomsskolen får mulighed for at skræddersy elevernes skemaer, så de passer til den enkeltes behov. For eksempel har eleverne mulighed for at droppe tysk og fysik for at fokusere på dansk og matematik.

Specialtilbud er vejen frem

10. klasse kan være en god overgang til ungdomsuddannelser for udsatte unge, hvis de får den rigtige hjælp. Det mener pædagogisk ekspert.

”Den her gruppe har brug for målrettede tiltag, der kan hjælpe med lige netop dét, den enkelte har udfordringer med. Derfor er sådan noget som Flex Plus vigtigt. Særlige tilbud er helt afgørende for udsatte unge. Jo mere specialiserede undervisere og initiativer, jo bedre,” siger Anders Rasch-Christensen, der er forskningschef ved forskningscenter for pædagogik og dannelse på VIA University College.

Han understreger, at specialtilbud kan give udsatte unge de sociale og faglige færdigheder, uddannelse og relationer kræver. Uden de færdigheder, ender man med en gruppe danskere, der ikke har mulighed for at få et arbejde og socialt voksenliv.

You may also like...