Esbjerg kommune kan umuligt nå at indføre nyt affaldssystem

Nye krav om, at landets kommuner skal indføre sortering af ti affaldstyper, kan ikke rulles ud inden deadline i juni. Esbjerg Kommune mangler tid, og regningen kan blive stor. 
Af Peter William Ege Nielsen

Foto: Jakob Boserup // Ritzau Scanpix

En aftale om sortering af affald, vedtaget i Folketinget i slutningen af 2020, kræver, at kommunerne har implementeret den nye ordning senest den 1. juni 2021.

Kommunen kan ikke nå at realisere tiltagene inden, og det kan komme til at koste op mod 80 millioner kroner.

Esbjerg kommune er en af få kommuner, som i dag sorterer otte forskellige affaldstyper. Nu skal de udvide til ti. 

Formand for Teknik- og Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen fra Venstre, ser både fordele og ulemper ved den nye bekendtgørelse, men lægger vægt på manglen af praktiske løsninger i sagen.

”Jeg synes, det har været lidt for firkantet. Vi må for eksempel ikke indsamle skraldet i poser. Jeg kan ikke se den store udfordring i, at den ene kommune gør det i poser, og den anden i spande.” 

Firmaet Marius Pedersen A/S vandt i 2019 det kommunale skraldeudbud, der kører nu. Bliver kommunen nødt til at opsige kontrakten, venter der et erstatningskrav på op mod 50 millioner kroner. Derudover kommer skraldespande til at være en stor udgift.

”Vi har lige købt biospande, og det endte op i 11 millioner kroner bare for spandene. Så kan jeg godt regne ud, at det lige pludselig går stærkt, hvis vi skal skifte de tre andre spande ud,” fortæller Søren Heide Lambertsen.

Teknik- og byggeudvalget skulle senest søge dispensation om udsættelse inden den 1. marts i år, men Søren Heide Lambertsen tager den overskredne deadline meget roligt.

”Jeg gør brug af det akademiske kvarter, når jeg kommer for sent. Vi håber på, at der er en forståelse for, at vi søger et par dage over tid. Det er ikke, fordi vi ikke gider være med i det her, vi står bare med nogle store problematikker.”

Bekendtgørelsen blev vedtaget af en lang række folketingspartier, og det er kommunernes job at realisere kravene. Et af de partier, som var med til at vedtage det, er Det Konservative Folkeparti. Folketingsmedlem og miljøordfører for Konservative, Egil Hulgaard, tilføjer, at der landspolitisk skal tages stilling til, hvordan problematikken i kommunerne skal håndteres.

”Vi forholder os pragmatisk til det. Vi vil gerne se noget mere data på, hvad der rent faktisk er problemet i kommunerne og derefter snakke med miljøministeren om, hvor vi skal lande,” udtaler Egil Hulgaard.

Selvom det nye system volder Esbjerg kommune problemer, er der ifølge udvalgsformand i teknik- og byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen, også gode ting i den nye ordning.  


”Det positive element er, at vi nu kan komme blødt plast ned i vores mad, plastik og glasspande. Det er signifikant, hvor meget borgerne har efterspurgt håndteringen af blød plast, som i dag bliver smidt i brandbart, og hvor det nu bliver muligt at smide den i det genanvendelige,” siger Søren Heide Lambertsen.