Ægge-opslag skaber stor debat i lokal Facebookgruppe

Søndag aften er der en gruppe unge mænd, der kaster æg på Line Badens bil. Da Line kommer hjem, skriver hun om episoden i den lokale facebookgruppe. Et opslag, der dagene efter skaber stor debat blandt borgerne i Esbjerg. 
Af Anne Albrechtsen

Line Badens bildør efter en tur i vaskehallen. Privatfoto

Line Baden og hendes kæreste holder i krydset ved Guldagervej, da en gruppe unge mænd i en sort bil ruller op ved siden af. Lyskrydset skifter til grønt, og Line og hendes kæreste hører et stort dunk samtidig med, at den sorte bil gasser op og kører væk. Kæresteparret holder lidt efter ind til siden og ser, at dunket kommer af, at der er kastet et æg på bilen. 

Da Line kommer hjem tyer hun til tasterne og skriver om oplevelsen på den lokale facebookgruppe, “Info fra borger til borger i Esbjerg by”. Siden da har opslaget fået over 300 kommentarer, 264 likes og 50 delinger. Flere borgere skriver, at de har oplevet noget lignende. 

322 kommentarer 

På trods af, at flere borgere har haft lignende oplevelser, kommer kommentarsporet til at handle om, at Line Baden skriver “indvandrere i en sort bil”. 

“For mig er det fuldstændig ligegyldigt, om de havde været asiater i en skyblå FIAT Panda, eller om det havde været hvide danske drenge i en rød Toyota. Det handler om beskrivelsen. Jeg skrev jo bare det, som jeg kunne nå at se

Line fortæller, at hun kommenterer på mændenes hudfarve, så andre, der har været udsat for det samme, måske kan identificere gerningsmændene. Men tråden i kommentarsporet bliver hurtig fremmedfjendsk og forskellige borgere begynder at diskutere med hinanden, om hvordan de enkelte formulerer sig. Det resulterer i et opslag med 322 kommentarer. 

Jeg synes generelt, at folk i den gruppe kan være modbydelige i deres kommentarer. De kan ikke finde ud af at forholde sig til det, som opslagene faktisk handler om

En god debat på sociale medier 

Nadia Nikolajeva, ekspert i sociale medier, fortæller, at noget af det, der kan gøres for at undgå såkaldte “hadefulde ytringer” og skabe en god debat på sociale medier, er klare regler. 

Noget af det mest effektive er at være tydelig omkring, at man rydder op i et kommentarfelt og har tydelige debatregler. Det kan man administrere, når man opretter en gruppe” 

Hun tilføjer, at for at det skal fungere hensigtsmæssigt, er det også vigtigt, at reglerne bliver håndhævet. 

“Når nogen går over stregen, så bør man fjerne deres kommentarer. Man kan eventuelt gøre det klart, at man har fjernet nogle kommentarer til opslaget, så folk er opmærksomme på det. Det er et af de mest effektive indgreb, da det får medlemmerne af gruppen til at indordne sig”

Nedlukning af kommentarspor

Efter et par dage vælger Line at lukke for kommentarsporet. 

“Det var kørt helt ud af sporet, og jeg synes ikke, at det var nødvendigt, at der kom flere kommentarer på det.

I dag ville hun ikke have skrevet opslaget anderledes. Hun overvejede at frabede sig dumme og irrelevante kommentarer, men nævner, at hun ikke tror, det ville gøre en betydelig forskel.

You may also like...