Borgfred i Esbjerg Byråd: Vi må løbe en kalkuleret risiko af hensyn til unges trivsel

Andelen af elever i 5-9. klasse, som benytter sig af tilbud om fysisk nødundervisning, er tredoblet siden januar. Risikoen for øget smitte møder dog hverken bekymring hos de røde eller blå partier i byrådet – eller hos skoleleder Ole Göller.  
Af Lasse Egeris

Foto: Thomas Lekfeldt / STF / Ritzau Scanpix

Skolerne kan, ved tegn på mistrivsel hos eleverne, tage muligheden for nødundervisning i brug, som gør det muligt for lærere og elever at mødes til fysisk undervisning. Tiltaget gælder elever, som har særlige undervisningsbehov eller problemer med at følge undervisningen hjemmefra. 

”Vi hører løbende fra forældre, at det bliver sværere og sværere for børnene at sidde derhjemme, så jeg synes, at det er vigtigt at gøre opmærksom på denne mulighed. Forældrene skal ikke være bange for at sende deres børn afsted, hvis det er nødvendigt. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at de skal komme igennem denne periode, og det er også tilfældet ude på skolerne”, udtaler formand for Børn- og Familieudvalget i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen (SF), til JydskeVestkysten.

Også på trods af politiske skel er der opbakning at hente til opfordringen om, at forældre bør sende deres børn afsted til nødundervisning, hvis de mistrives hjemme bag computerskærmen. Kurt Bjerrum, medlem af Børn- og Ungeudvalget (V), bakker ligeledes op om udmeldingen om at tage brug af muligheden for nødundervisning, hvis forældre oplever, at deres børn mistrives – også selvom der er risiko for, at eleverne bærer smitte med hjem.

”Hvis der er problemer, og man har børn, der mistrives, skal man ikke være bange for at sende dem i skole. I bund og grund mener jeg, at det er vigtigere, at vi får styr på dem, der har det svært, frem for at vi mikroskopisk øger smitterisikoen. Jeg mener ikke, at det giver det helt store problem”, udtaler han.

Stigende smittetal vækker ikke bekymring

På trods af smittetallet i kommunen steg fra 69 positive tests i fredags, til 108 positive tests mandag den 5., bekymrer det hverken Kurt Bjerrum eller leder på Vejrup Skole Fortuna, Ole Göller. Kurt Bjerrum påpeger, at de stigende smittetal er lokalt funderet og ikke spredt geografisk ud over kommunen, hvorfor han hellere ser, at man sætter ind lokalt, hvor smitten spreder sig, og lader tilbud som nødundervisning være tilgængeligt for dem, der måtte have behovet. Han er imidlertid også klar over, at en opfordring til at mødes endnu flere på skolerne indebærer en vis risiko for smitteudbrud.

”Det vil jo være en kalkuleret risiko. Skulle vi mindske smitten helt, skulle vi alle blive hjemme. Det kan vi jo ikke i længden. Så det er en kalkuleret risiko, vi har så godt styr på smitten i forhold til befolkningsstørrelsen. Så det er en risiko, men jeg synes, at man er god til at håndtere de her situationer på skolerne.”

Skoleleder føler sig godt rustet til smitteudbrud 

Vejrup Skole Fortuna blev selv ramt af et smitteudbrud med den engelske coronavariant, B117, da fire elever fra tre forskellige klasser og deres familier testede positive. De tre pågældende klasser blev hjemsendt, hvorefter Esbjerg Kommune sendte to testbiler til landsbyen, som kunne teste noget nær alle byens borgere. I dag er eleverne tilbage på skolen – og ledelsen føler sig godt rustet, hvis smitten skulle brede sig igen. Skolen kører stadig med nødundervisning, og har søsat øvrige initiativer, som skal øge trivslen blandt eleverne. Blandt andet bruger lærerne tid på trivselssamtaler med eleverne i den friske luft, hvor de også indimellem mødes 3-4 elever og en lærer. Kurt Bjerrums billede af, at man har gode forudsætninger for at håndtere smitteudbrud på skolerne, er også noget Ole Göller genkender.

”Vi har nogle helt faste retningslinjer for, hvordan vi gør. Hvem vi hjemsender, hvilke krav vi har i forhold til at blive testet, hvornår de vender tilbage og opfølgning generelt.”

Også fra kommunal hånd mener Ole Göller, at der bliver prioriteret ressourcer til effektiv smittebremsning. Kommunen har blandt andet et beredskab, som skolerne afrapporterer til ved smitteudbrud, og som derefter kan vejlede ledelsen omkring foranstaltninger, der kan bremse den. En kommunal konsulent er også til rådighed, som kan bistå med fortolkning af de regler og instrukser, som skolerne er pålagt under nedlukningen.

You may also like...