Elever tilbage på skolerne – ”Der vil komme et udbrud – det ved vi”

Næste fase af genåbningen sender mange elever tilbage på ungdomsuddannelserne, så de nu kan modtage fysisk undervisning hver anden uge. Smitten skal holdes under kontrol gennem jævnlige test, men direktør for Rybners Gymnasium, Olaf Rye, er stadig bekymret for smitte.
Af Lasse Egeris

Foto: David Leth Williams // Ritzau Scanpix

I Esbjerg slår blandt andet grundskoler, efterskoler og ungdoms- og voksenuddannelser atter dørene op for sine elever d. 15. marts. Særligt for eleverne på ungdomsuddannelserne indebærer genåbningen krav om to negative tests ugentligt, som højst må være 72 timer gamle. Det betyder at et stort antal igen kan færdes på Rybners Gymnasium, som både gennemfører STX, HTX, HF, HHX og erhvervsfaglige uddannelser. 

Genåbningen falder sammen med, at Esbjerg oplever stigende smittetal. I går måtte 100 elever og lærere fra Bakkeskolen Cosmos sendes hjem til isolation og test, da der blev opdaget smitte. Den smitsomme britiske variant B117 tegner sig for 80% af alle smittetilfælde i kommunen. Olaf Rye peger dog på, at smittetallene stadig er forholdsvis lave i kommunen, og at de gennemførte undervisning i efteråret sidste år uden større opblusning af smitte. 

”Selvfølgelig er vi bekymrede – og vi tager vores forholdsregler.”

Müge Cevik, klinisk lektor ved University of St. Andrews og Antonia Ho, klinisk lektor ved University of Glasgow, skriver på videnskab.dk, at den mest smitsomme periode af sygdomsforløbet ved corona-smitte nemlig oftest er overstået, når det positive testresultat lander i indbakken. Sandsynligheden for, at eleverne smittes efter den negative test, er derfor ikke usandsynlig. Smitte kan altså snige sig ind i klasselokalerne ubemærket. 

”Det kan man ikke gardere sig mod. Men med det lave smittetryk, som der er lige nu, så er sandsynligheden jo lille. Men med så mange test, og så stor intensitet, så håber jeg, at vi kan holde tilfældene nede”, udtaler Olaf Rye. 

”Men der vil komme et udbrud – det ved vi, og det kommunikerer vi også ud til lærerne.”

Klare procedurer, klar kommunikation

Skolen har indført en række tiltag, som skal styrke smitteinddæmningen, hvis et udbrud finder sted. Blandt andet opsøger skolen aktivt nære kontakter til de smittede elever, selvom ansvaret formelt ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Der er dog et ønske om at sætte mere skub i smitteopsporingen end myndighederne kan tilbyde, så der kan reageres hurtigt med selvisolation og test. Fra kommunal hånd har man også fået tilknyttet en sygeplejerske, som står til rådighed ved tvivl omkring test eller restriktioner.

Olaf Rye lægger også vægt på klar kommunikation til lærere, medarbejdere og elever som et middel til at håndtere udfordringer med den øgede fysiske tilstedeværelse. Men også til at sikre hurtig handling, hvis smitten rammer. Kommunikationen tjener dermed både til formål at sikre, at de pålagte restriktioner efterleves, men også at procedurerne til at inddæmme smitten aktiveres, hvis det skulle blive aktuelt.  

”Vi har stor respekt for restriktionerne. Og eleverne er gode til at overholde dem. Jeg har talt med nogle af dem i dag, og de er simpelthen bare så glade for, at de kan komme tilbage.”

You may also like...