Hunderup Sejstrup tager klimakampen i egen hånd

Foreningen Hunderup Sejstrups Fremtid har i samarbejde med Esbjerg kommune valgt at gå forrest i kampen om grøn omstilling ved at lægge en ambitiøs plan for landsbyen, der blandt andet skal sætte et stort solcelleanlæg i drift inden 2021.
Af Peter W. Ege Nielsen

Foto: Niels Ahlmann Olsen // Ritzau Scanpix

I mandags blev et samarbejde om et klimapartnerskab vedtaget. Det skal sikre grøn omstilling i den lille landsby Hunderup Sejstrup på knap 800 indbyggere. Samarbejdet forpligter det lille lokalsamfund, anført af foreningen HSF, til at føre forskellige klimainitiativer ud i verden. I første omgang skal et solcelleanlæg på 4000 kvadratmeter sættes i drift inden 2021, som i første omgang skal kunne levere strøm til omkring 40 procent af husstandene i landsbyen. For landsbyen skal de nye klimavenlige initiativer ikke bare gøre byen mere grøn, men de skal også holde byen attraktiv for dets nuværende borgere – og så måske lokke nogle nye til.

Den lille klimalandsby skal konkret bidrage til at realisere Esbjerg kommunes mål om at blive CO2-neutrale i 2030. Til gengæld for Hunderup Sejstrups bidrag til den grønne omstilling og det klimaneutrale mål, vil Esbjerg kommune blandt andet bidrage med branding, kommunikation og senere sikre, at der kommer ladestationer til elbiler til landsbyen. Endnu et grønt tiltag, landsbyen håber på at kunne føre ud i verden i fremtiden, er nemlig at indføre en el-delebilsordning.

Nyt solcelleanlæg er på vej

Projektet om at opføre et solcelleanlæg startede allerede i 2012. Jesper Brix, som er formand for Styregryppen i Hunderup Sejrstrups Fremtid, fortæller, at foreningen dengang ville gøre solceller til et fælles foretagende.

– Ideen kom af, at folk begyndte at overklistre deres hus med solceller på grund af den her attraktive måleordning, hvor man kunne modregne eget elforbrug. Vi syntes, det var synd i forhold til vores landsbyplan, og så mente vi, det kunne være en god ide at lave et fælles, kollektiv anlæg i stedet for, siger Jesper Brix. 

I 2012 var der større fordel i at opføre et solcelleanlæg, da det var muligt at modregne sit elforbrug. Det er det ikke længere i dag, men HSF og Jesper Brix besluttede sig alligevel for at føre projektet ud i verden, da de var drevet af de klimamæssige og bæredygtige aspekt i at bruge solcelleenergi. Nu er anlægget på vej, og der ligger en grund på en hektar, 10.000 kvadratmeter, klar til brug. Solcelleanlægget er i sig selv kun 4.000 kvadratmeter stort, men det er ikke tilfældigt, at grunden næsten er dobbelt så stor.

– Det er bevidst gjort, fordi vi håber, at de nye initiativer, der er sat i gang med den kollektive forsyning, vil kunne øge anlæggets størrelse, egentlig indenfor kort tid.

En borger, som selv pønser på at aktivt bidrage til den kommende solcellepark ved køb af en anpart, er pensionist Knud Runge, som bor i ’downtown’ Hunderup Sejstrup, som han selv beskriver det. 

– Det er af hensyn til klimaet. Og så faktisk også for at promovere vores landsby. Vi er en landsby, der er gang i, og vi håber, vi kan blive ved med at holde gang i den. Mange landsbyer hænger jo med røven i vandskorpen, og det vil vi gerne undgå, fortæller Knud Runge. 

Hvor skal pengene komme fra?

Solcelleanlægget på 400 kW koster omkring to millioner kroner. Ifølge aftalen mellem HSF og Esbjerg kommune, er det lokalforeningen, der skal sørge for finansieringen. Hunderup Sejstrup har fået tilskud til finansieringen af Norlys Vækstpulje på 150.000 kroner, og derudover regner Jesper Brix med, at kunne tegne mindst 30 anparter i anlægget til 15.000 kroner stykket. 


– Vi har den sidste del finansieringen på plads med en bank, som har positivt bekræftet, vi kan låne pengene. Så den resterende del er lånefinansieret og skal så dækkes af den løbende indtægt, der kommer fra salg af strøm.

Fremtiden ser grøn ud

Udover at have solcelleanlægget på plads, vil HSF koble et nærvarmeanlæg til, som på sigt skal forsyne 200 husstande med varme. I Hunderup Sejstrup er der lige nu 170 husstande. 

I fremtiden venter andre nye grønne initiativer:

–  Vi har fået en helt masse spændende henvendelser, efter vi er åbnet op omkring, at vi har startet det her projekt. Nu bliver det delebilordningen, vi kører på, og får sat el-ladestationer op. Derudover arbejder vi på at få lavet en løsning med mobile batterier, så man kan lade et transportabelt batteri op via strøm fra solcellerne, som man kan hente ligesom en delebil.

Det sammenhørige lokalsamfund 

I Hunderup Sejstrup er det ikke noget nyt, at lokalsamfundet går sammen om at værne om deres landsby. Sidste år fik lokalforeningen HSF foræret en byggegrund af den lokale murermester Egon Sørensen i hjertet af Hunderup, der i dag fungerer som et grønt område for landsbyens beboere. 

Knud Runge beskriver også selv sammenhængskræften i lokalsamfundet som ’langt over middel’ og fortæller, hvordan beboerne før er gået sammen for at sikre landsbyens overlevelse:

– Da brugsen lukkede for mange år siden, lavede vi en forening, der købte brugsen ved tvangsauktion. Foreningen ansatte så efterfølgende en købmand til at drive butikken. Det var problematisk til at begynde med, men i øjeblikket stiger omsætningen for hver måned. Den har lige rundet 10 millioner i omsætning for det seneste år. Det er jo en landsby på 800 indbyggere, så det er gode tegn.

Ligesom brugsen engang blev reddet af den lille landsby, forsøger borgerne i Hunderup Sejstrup i dag at gøre det samme med klimaet.

You may also like...