Borgere i Ribe samler 300 kilo skrald

For et år siden inviterede Danni Callesen for første gang Ribes beboere med ud og samle skrald. Siden dengang er initiativet vokset. Både byrådsmedlemmer og førtidspensionister står klar til at give en hånd med.
Af Ida Jørgensen

Foto: Sofie Mathiassen // Ritzau Scanpix

Cigaretskodder, tomme dåser og brugte mundbind flyder på gader og i grøfter i Ribe. Det fangede Danni Callesens øjne på en løbetur for et år siden. 

”Jeg tænkte, at det var helt vildt så meget, der lå, at jeg dagen efter måtte tage turen igen med en pose og samle affaldet op,” fortæller han.

Da Netto-posen var fyldt, tog han en sæk med i stedet. En blev til to, men skrald lå der masser af. Danni Callesen arbejder til daglig som idrætskonsulent hos DGI. I sin fritid opfordrer han andre til at kombinere den gode gerning med daglig motion via Facebook-gruppen ”SkraldeTour”.

I starten af januar samlede Ribe-gruppen på cirka 25 mennesker 200 kilo skrald på én dag. I februar slog de til et andet sted i byen og hentede 70 kilo med hjem. Selv samler Danni Callesen skrald mindst én gang om ugen.

Smid skraldet ud i stedet for udenfor

Karen Sandrini fra Socialdemokratiet er formand for Esbjerg Kommunes Plan- og Miljøudvalg. Hun samler også skrald sammen med Danni Callesen og de andre.

”Jeg kan stå og diktere bag en disk eller i medierne, hvad folk skal gøre, men hvis jeg ikke selv gør noget ved det, giver det ingen mening,” siger hun.

Det er hele kulturen, der skal ændres, hvis man vil undgå problemet med skrald. Derfor starter forebyggelsen i Esbjerg Kommune med de yngste generationer. I børnehaver og folkeskoler er der sat affaldssortering på skemaet. Når klokken ringer ind, sorterer børnene affald i forskellige kategorier.

Kommunens ældre følger trop i år, når ældrecentrene indfører samme sortering som et led i plaststrategien fra Plan- og Miljøudvalget.

Et nationalt fænomen

Danni Callesen inspirerer ikke kun beboerne i egen kommune med sine initiativer. Den oprindelige ”SkraldeTour” fik vokseværk og rummer nu 1.200 folk fra hele landet, der viser sine skraldeposer frem.

For Danni Callesen handler det ikke om en løftet pegefinger til de mennesker, der smider eller taber affald alverdens steder. Det handler om at gøre noget ved problemet.

”Jeg smiler, hver gang jeg er afsted på skraldetur, fordi jeg ved, jeg er med til at gøre en forskel,” siger han.

You may also like...